Column

Agnes Ikink

We worden met elkaar steeds ouder. Ook de Achterhoek vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van ons allemaal. Van oud én van jong. Hoe kunnen we de zorg voor elkaar organiseren en wat kunnen we voor elkaar doen? Met ons bankje halen we in de hele Achterhoek inspirerende verhalen op.

Ja, Agnes van jou word ik niet rijk… hoorde ik mijn huisarts laatst nog zeggen”, vertelt Agnes Ikink-Hartman, een krasse dame van 83 uit Ulft. Dat het ook anders had kunnen lopen ondervond ze toen haar man jaren geleden dementie kreeg.“Ik heb hem thuis tot het laatst verzorgd en na twee dagen in het verpleeghuis overleed hij. Omdat ik er dag en nacht mee bezig was, had ik nadien even wat tijd nodig om weer op te krabbelen. Maar al gauw besloot ik dat ik weer iets om handen moest hebben.” Tijdens haar werkende leven hielp Agnes mensen in de huishouding en ook werkte ze 28 jaar lang in een fotozaak. “Toen ik hoorde dat het verpleeghuis vrijwilligers zocht, heb ik wel even getwijfeld omdat mijn man hier is overleden. Maar ik ben enorm blij dat ik hier sinds maart vorig jaar vrijwilligerswerk doe. Zo ondersteun ik het team tijdens de activiteitenmiddagen en op de vrijdagmorgen help ik met de koffie in het grandcafé.” Agnes is blij dat ze samen met haar man jaren geleden bewuste keuzes heeft gemaakt voor de oude dag. “Daarom woon ik nu nog in mijn heerlijke huis waar alles gelijkvloers is, redelijk dicht bij de winkels en voorzieningen.” Verder gaat ze nog twee keer in de week sporten. “Zo blijf ik fit en ik heb er veel sociale contacten aan overgehouden. Zelf ben ik niet het type om hele dagen puzzeltjes op te lossen… Ik moet iets te doen hebben en beteken graag iets voor anderen. Daar krijg je veel moois voor terug.”

Praat jij wel eens over je oude dag? Ga d’r eens voor zitten en ga vandaag het gesprek aan over morgen. Met je partner, familie of naobers. Meer weten? Kijk op achterhoekbank.nl