Column

Wouter Kok

Ruim een jaar geleden ging Wouter Kok (24) in de gemeente Oude IJsselstreek aan de slag als wijkverpleegkundige. Sinds oktober houdt hij zich ook twee dagen in de week bezig met digitalisering en innovaties in de thuiszorg.

“De toenemende druk op de zorg is een grote maatschappelijke uitdaging. Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben en er zijn niet genoeg zorgprofessionals én ook minder mantelzorgers beschikbaar die kunnen helpen. Zorg kan mensen afhankelijk maken van anderen; meer wachten en minder vrijheid. Door fysieke zorg te combineren met technologie proberen wij mensen die zorg nodig hebben hun eigen regie zoveel mogelijk terug te geven of te laten behouden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een medicijndispenser. Met dit hulpmiddel kunnen cliënten zelfstandig en op het juiste moment hun medicatie innemen. Een signaal herinnert hen aan dit moment, zodat de medicijninname niet wordt vergeten. Zo ben je niet meer afhankelijk van een zorgprofessional die meerdere keren per dag komt binnenlopen.”

Voor de groep 80+ is al die nieuwe techniek soms even wennen. “Mensen op die leeftijd vragen zich af waar dat allemaal goed voor is. Met een goede en laagdrempelige uitleg zien ze ook de waarde ervan in. Voor de groep tot eind zestig is dat allemaal veel vanzelfsprekender. Zij willen vooral regie houden op hun eigen leven. Zorgtechnologie biedt deze mogelijkheid.” Naast digitale oplossingen, zijn er ook tal van fysieke hulpmiddelen die het leven nét wat makkelijker kunnen maken als je ouder wordt. Bijvoorbeeld het ‘niet-bukken-pakket’ of een hulpmiddel om steunkousen aan te trekken. Technologie is mooi en handig, maar binnen de zorg staat uiteraard de mens centraal. Wouter: “Bespreek met elkaar waar de inzet van zorgtechnologie een goede aanvulling kan zijn. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan, kom je samen tot maatwerk waarmee we de mensen met een hulpvraag meer eigen regie kunnen bieden.”

Praat je wel eens over je oude dag? Ga d’r eens voor zitten en ga vandaag het gesprek aan over morgen. Met je partner, familie of naobers. Meer weten? Kijk op achterhoekbank.nl

Wouter Kok