Column

Frans Miggelbrink

Als bekende Achterhoeker, presentator, dagvoorzitter, ceremoniemeester en columnist is Frans Miggelbrink iemand die best veel in het moment leeft. “Uiteraard zijn er ook situaties die erom vragen dat je even vooruitkijkt. Zo gaat onze dochter volgend jaar in de maand dat mijn vrouw en ik normaal op vakantie gaan, bevallen. Dan worden we dus opa en oma.” Het ouder worden is voor Frans zeker een thema. “Ik ben net 65 geworden. Mijn vader overleed op zijn 64e aan een acute hartstilstand. Ook iemand waarmee ik zeer nauw heb samengewerkt trof datzelfde lot. Dat alles van het ene op het andere moment anders kan zijn, heeft ervoor gezorgd dat ik niet nonchalant met mijn tijd omga. Praten over de oude dag is niet iets wat we van nature makkelijk doen. Zeker als Achterhoeker niet. Het blijft een beladen onderwerp dat over zware thema’s gaat als vergankelijkheid en dood. Ook nu mijn ‘crematiecassette’ met favoriete afscheidsmuziek even onvindbaar is, heb ik een onwrikbaar vertrouwen dat mijn vrouw het prima zal regelen, mocht het moment daar zijn. Het is enorm belangrijk dat je van elkaar weet wat de ander wil en nodig heeft. Een mooi nummer op de radio kan daar bijvoorbeeld een ideale gespreksstarter voor zijn. Ook voor het gesprek over morgen. Praat er over met mensen die dicht bij je staan. Want een ongeluk, een hartstilstand of iets wat je leven van de ene op de andere dag overhoop gooit, moet niet de aanleiding zijn. Dan ben je al te laat. Blijf in het belang van je oude dag, je relatie en de dagelijkse dosis levensgeluk met elkaar in gesprek. Over alles.”

Praat je wel eens over je oude dag? Ga d’r eens voor zitten en ga vandaag het gesprek aan over morgen. Met je partner, familie of naobers. Meer weten? Kijk op achterhoekbank.nl

Frans Miggelbrink